Nepin näpit etäkuntoutus on täydennys senioreiden fysioterapiapalveluiden valikoimaan. Sen tavoite on sama kuin kotikuntoutuksen käynneillä eli tukea toimintakykyistä, turvallista ja aktiivista arkea. Toteutustapa eroaa siinä, että emme tapaa kasvotusten vaan tietokoneen tai tabletin välityksellä.

Mitä on etäkuntoutus?

Etäkuntoutuksen toteutuksessa hyödynnetään teknologiaa, kuten tietokonetta, tablettitietokonetta tai matkapuhelinta. Muiden kuntoutusmuotojen tapaan on etäkuntoutus aina ammattilai­sen ohjaamaa ja seuraamaa. Etäkuntoutuksella on myös selkeä tavoite sekä alku ja loppu. Sisältö määräytyy kuntoutujan toimintakyvyn ja tavoitteiden mukaan. Sillä pyritään myös kannustamaan omatoimiseen harjoitteluun, jolloin kuntoutuksen tavoitteet saavutetaan parhaiten. Etäfysioterapia on fysioterapeutin toteuttamaa etäkuntoutusta. Etäfysioterapia voi toteutua omana kuntoutusjaksona, jolloin emme kasvotusten tapaa lainkaan. Mutta se voi olla myös osana läsnäolokuntoutusta sovitulla tavalla. Esimerkiksi joka toinen tapaaminen voi olla kasvotusten ja joka toinen videoyhteyden välityksellä. Etäfysioterapiasta saat lääkärin lähetteellä myös Kela-korvauksen, kuten tavallisesta fysioterapiakäynnistä.

videoyhteys fysioterapia

Etäkuntoutus voidaan jakaa kahteen kategoriaan: reaaliaikaisiin ja ajasta riippumattomiin menetelmiin. Reaaliaikainen etäkuntoutus tarkoittaa käytännössä sitä, että olemme reaaliajassa yhteydessä videoyhteyden välityksellä. Näemme ja kuulemme toisemme tietokoneen tai tabletin ruudulta. Tapaamisen aikana ohjaan, kannustan ja korjaan harjoittelussa aivan kuin olisin vieressäsi. Ajasta riippumaton etäkuntoutus toteutuu mm. omatoimisesti toteutettavien harjoitusohjelmien ja muistutusten muodossa. Omatoimisten harjoitteiden sisältö ja määrä suunnitellaan yhdessä etäfysioterapiatapaamisen aikana. Mietimme yhdessä realistisesti toteutettavan harjoitusohjelman, minkä lisään sinulle Navisec Health -asiointiohjelmaan. Saat ohjelmasta aina muistutuksen sähköpostiisi tehtävistä harjoituksista ja voit kuitata ne tehdyiksi asiointiohjelmassa. Näin pystyn seuraamaan harjoitteluasi myös tapaamisten välillä.

Jos olet käyttänyt sähköpostia, niin varmasti myös etäkuntoutuksen onnistuminen on mahdollista! Tarvittaessa ohjaan sinua puhelimitse ohjelman käytössä ja ennen ensimmäistä videoyhteyden muodostamista!

Mitä tarvitsen etäkuntoutusta varten?

Nepin näpit etäkuntoutuksessa on käytössä Navisec Health – asiointiohjelma. Tämä helppokäyttöinen ohjelma toimii internetselaimen kautta ja täyttää mm. Kelan asettamat tietosuoja- ja turvavaatimukset. Navisec Health -ohjelma vaatii käyttötaidoilta sähköpostin käyttöön rinnastettavan taitotason. Jos olet käyttänyt sähköpostia, niin varmasti myös etäkuntoutuksen onnistuminen on mahdollista! Tarvittaessa ohjaan sinua puhelimitse ohjelman käytössä ja ennen ensimmäistä videoyhteyden muodostamista.

Etäkuntoutusta varten tarvitset siis tietokoneen tai tabletin, missä on kamera. Voit käyttää myös älypuhelinta, mutta suosittelen käyttämään isompaa näyttöä, jolloin harjoitteiden seuraaminen on helpompaa. Lisäksi tarvitset internetyhteyden ja sähköpostiosoitteen. Internetyhteyden nopeuden olisi hyvä olla vähintään 10Mb, jolloin videoyhteydellä toteutuvat etäfysioterapiatapaamiset sujuvat hyvin. Hitaammilla internetyhteyden nopeuksilla videoyhteys voi katkeilla.

Ohjelman kautta voimme lähettää mm. viestejä, harjoitusohjeita ja täytettäviä lomakkeita. Ohjelman kautta lähetän sinulle myös linkin videoyhteyden välityksellä toteutuviin etäfysioterapiatapaamisiin. Saat sähköpostiisi aina ilmoituksen, kun olet saanut uuden viestin asiointiohjelmassa. Etäkuntoutusta aloittaessa, käyttäjätunnusta ja salasanaa luodessa, tarvitset pankkitunnukset vahvaa tunnistautumista varten. Jos sinulla ei ole pankkitunnuksia, niin mainitse asiasta palvelua tilatessa. Tämän jälkeen kirjaudut asiointiohjelmaan aina omalla sähköpostilla ja salasanalla.

etäkuntoutus liikkuvuus harjoittelu

Etäkuntoutusta varten tarvitset kotona myös riittävästi tilaa harjoittelua varten. Kun harjoittelemme videoyhteyden välityksellä, sinun tulisi olla n. 2-3 metrin päässä kamerasta. Tällöin näen sinut harjoitellessa kokonaan ja pystyn parhaiten ohjata ja arvioida liikkumistasi. Tarvittavaan etäisyyteen vaikuttavat myös mm. kameran korkeus ja kulma sekä teemmekö harjoituksia istuen vai seisten. Sopivaa kameran kohtaa on hyvä miettiä ja kokeilla ennakkoon. Harjoittelussa hyödynnämme myös sinulta mahdollisesti kotoa löytyviä harjoitusvälineitä, kuten jumppakuminauhoja tai nilkkapainoja. Etäfysioterapiassa myös puoliso tai läheinen voi halutessaan olla läsnä avustamassa tai turvaamassa esim. seisten tehtäviä harjoituksia. Harjoittelu tapahtuu aina sinun tavoitteiden ja toimintakyvyn mukaan ja harjoitteet valitaan yksilöllisesti turvallisuus huomioiden.

Jäitkö miettimään sopisiko etäkuntoutus sinulle tai läheisellesi? Ota rohkeasti yhteyttä, niin arvioidaan tilannetta ja mietitään sopivia ratkaisuja yhdessä!

Neppi
etäkuntoutus ikäihmisille pallon heitto

Lisää etäkuntoutuksesta ja asiakastarinoita voit lukea Terveyskylän – Etäkuntoutus oppaasta kuntoutujalle.

Esittelyvideo Navisec Health ohjelman käytöstä

Nepin näpit etäkuntoutus ja Navisec Health

Nepin näpit etäkuntoutus ei ole vain videoyhteydellä toteutuvia etäfysioterapiatapaamisia. Tällä videolla esittelen lyhyesti käytössä olevaa Navisec Health asiointiohjelmaa ja sen ominaisuuksia. Heräsikö kysymyksiä etäkuntoutuksesta tai käytettävästä ohjelmasta? Kommentoi alle :). Muistathan, että etäkuntoutuspilotin ilmoittautuminen alkaa maanantaina 4.5.2020 klo 12.00.

Julkaissut Kotikuntoutus Nepin Näpit Sunnuntaina 3. toukokuuta 2020