Yrittäjäksi lähdön takana on usein halu päästä tekemään omanlaista ja merkityksellistä työtä. Yrittäjyyteen voi liittyä usein myös alanvaihto tai oman harrastuksen muuttaminen ammatiksi. Usein syynä kuulee myös mainittavan sanan ”vapaus”. Mitkä näistä ovat Kotikuntoutus Nepin näppien aloittamisen taustalla?

Omalla kohdalla unelma-ammatti fysioterapia-alalta löytyi jo työuran alkuvaiheessa ikäihmisten parista. Ikääntyneiden fysioterapiassa minua kiehtoo sen monipuolisuus sekä haastavuus työskennellessä monisairaiden kuntoutujien kanssa. Fysioterapiasta saatu apu voi näkyä hyvin konkreettisesti asiakkaan arjessa liikkumisen varmentumisena tai omatoimisuuden lisääntymisenä. Mielestäni työn palkitsevimpia hetkiä ovat kuitenkin harjoittelun lomassa koetut onnistumisen kokemukset tai käydyt keskustelut. Uskon, että ilon kautta toteutettu harjoittelu antaa ikäihmiselle myös lisää energiaa ja hyvinvointia.

Oman työn merkityksellisyyden kokeminen ja sen sopiminen omiin arvoihin ovat kasvaneet työvuosien myötä. Tämä lienee itselle se suurin syy yrittäjäksi lähtemisen taustalla. Ikäihmisten turvallisen ja aktiivisen kotona asumisen mahdollistaminen on yhteiskunnan ikärakenteen muuttuessa tärkeää. Mielestäni arki ei kuitenkaan saa olla vain kotona selviytymistä vaan omannäköistä elämää. Kotikuntoutus on yksi keino, millä kotona asuvien ikäihmisten toimintakykyä saadaan ylläpidettyä. Uskon, että voin yrittäjäksi lähdön myötä tarjota asiakkaille ihmisläheisiä ja monipuolisia kuntoutuspalveluita joustavammin ja asiakaslähtöisemmin.

Jos työikäiset palkkaavat personal trainereita harjoittelun tueksi, niin miksi samoin ei voisi toimia ikäihminenkin?

Kotikuntoutukseen on lisätty kunnallisella sektorilla viime vuosina resursseja eri puolilla maata. Usein näihin palveluihin kuitenkin pääsee vasta toimintakyvyn laskettua tai esimerkiksi sairaalajaksolta kotiutuessa. Kotikuntoutus voidaan aloittaa esimerkiksi yleistilan laskun, leikkauksen tai murtuman jälkeen. Näiden lisäksi yritykseni ajatuksena on keskittyä myös toimintakyvyn ylläpitoon ennaltaehkäisevästi. Kun ensimmäisen kerran huomataan, että horjahduksia alkaa tulla tai portaat eivät mene niin kevyesti, niin otettaisiin yhteys fysioterapeuttiin. Olisi tärkeää, että liikkumisen haasteita ei nähtäisi heikkouksina, joista vaietaan, vaan asioina joihin voi vaikuttaa. Jos työikäiset palkkaavat personal trainereita harjoittelun tueksi, niin miksi samoin ei voisi toimia ikäihminenkin?

Mitä kotikuntoutus kanssani on?

Tavoitteenani on tuoda tehokasta liikuntaharjoittelua ikäihmisen omaan kotiin. Se voi olla ulkoilua lähimetsässä tai monipuolista tasapaino- ja voimaharjoittelua kotona. Vastapainona harjoittelu voi sisältää myös venyttelyä, liikkuvuusharjoituksia tai hierontaa. Tavoitteeksi voidaan asettaa esimerkiksi porraskävelyn onnistuminen, ulkoilun lisääntyminen ja varmentuminen tai kuntosaliharjoittelun aloittaminen. Kotikuntoutukseen kuuluu aina ohjaus omatoimiseen tai läheisten kanssa tehtävään harjoitteluun. Kotikäyntien välissä voimme pitää yhteyttä puhelimitse seurantasoitoin, jotka kannustavat omaan harjoitteluun ja seuraavat sen etenemistä. Kotikuntoutusjaksosta suunnitellaan yhdessä kokonaisuus,missä huomioidaan asiakkaan mielenkiinnonkohteet, toimintakyky ja voimavarat.

Kotikuntoutus on panostus, mikä maksaa itsensä takaisin toimintakykyisenä tulevaisuutena.

Yrittäjäksi tasapainoillen

Yrittäjän polku on nyt aloitettu ja tulevaisuus näyttää kuinka paljon tasapainoilua se tulee vaatimaan. Tässä blogissa voit seurata matkaani yrittäjänä sekä ikääntyneiden kuntoutuksen arkea. Tervetuloa mukaan!

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *